Naturterapi

Naturterapi

Naturterapi ved skov og strand

Naturen er en fantastisk vejviser og guide for os mennesker. Naturen er levende, foranderlig og bestandig på sin måde. Forår afløses af sommer, sommer af efterår og efterår af vinter. Hver årstid har sin helt egen charme, livsnerve og skønhed. De fleste af os har haft vores helt særlige øjeblikke i naturen. En storslået solnedgang, et hav i oprør, et kæmpe smukt træ med en stor trækrone, en smuk skovsø hvor træerne spejler sig i. en sneklædt skov, hvor det knirker når vi går. En smuk strand med klitter til den ene side og havets brusen til den anden. Vi fotograferer naturen igen og igen, og hver sæson vækker minder fra vores barndom, ungdom, voksenlivet og alderdommen, hvis vi er kommet til denne livsfase.

Dig der læser med her kan spørge dig selv, hvilke højdepunkts oplevelser har du haft i dit liv? Og mon ikke naturen er knyttet ind i nogle af dem. Det er de i hvert fald i mine højdepunktsoplevelser.

I dag ved vi det, som naturfolket altid har vidst, at naturen har en healende kraft i sig. I dag kan videnskaben dokumentere at det at opholde sig i naturen reducere stress, sænker blodtrykket og vi producere flere lykkehormoner når vi opholder os i naturen.

Jeg bor midt i naturen i mit ”healingshus”, som jeg med et blink i øjet, kalder mit hjem. Jeg har skoven i baghaven og vandet foran mit hus. Naturen her har haft afgørende effekt på mit sind, humør og helbred.

Jeg finder altid ro når jeg søger ud i naturen. Jeg bliver mindet om nuet, skønheden, at ting forgår og min taknemmelighed øges.

Et svanepar sejler forbi dagligt- jeg elsker at se dem. Spætten og spætmejsen kommer ved mit foderbræt, min kat følger mig som en lille hund rundt i haven, blomster springer ud, jeg drikke min kaffe i en solplet, jeg kan lægge mig i hængekøjen og kigge på skyerne og træerne eller læse en god bog. Jeg kan lave the af de nye brændeældeskud, gå i køkkenhaven, slå mit græs eller hvad der nu lige bliver kaldt på.

Min have er ikke perfekt, den er levende, den forandrer sig som ideerne kommer ind. I år er der kommet et vildmarkskar og en smuk bålplads. Næste projekt er en sauna eller et orangeri.

Sidste sommer år brækkede jeg mit ben ret alvorligt og haven måtte stå urørt hen i over et halvt år. Alligevel forsynede den mig med masser af krydderurter, græskar, kål, blomster og salat. Jeg lugede ikke, jeg vandede ikke og alligevel vokser alting. Det gør mig ydmyg og taknemmelig.

En ældre kvinde kom på sin gåtur med sin hund forbi mit hus. Hun kaldte på mig og sagde: De smukke valmuer du har haft i din have  i år, har givet mig så meget glæde. Så smukke valmuer har jeg aldrig set før. Jeg drømmer selv om at lave noget lignende. Jeg havde heldigvis taget frø fra og kunne give hende et gratis glas med hjem. Det pudsige er, at dette smukke bed som er blevet beundret af de fleste, der er passeret forbi, har lavet sig selv. Jeg var væk fra min bolig i 2 mdr. i foråret, og jeg havde lagt nogle tørv fra min bålpladsudgravning langs trampolien. Da jeg kom hjem igen, var det den smukkeste plet i haven. Der passerer mange mennesker forbi mit hus hver dag, og de fleste måtte standse op, tage skønheden ind og mange tog fotos af valmuernes pragt.

Det er det naturen kan. Den skønhed, den kreativitet og selviboende ressource er beundringsværdig. Vi har de samme egenskaber, vi skal bare nogle gange have lidt hjælp for at få dem udfoldet.

Måske er naturterapi lige det, du har brug for til at komme i balance og finde din indre glød og glæde. For at blive genforenet med din egen indre natur. Din being. Den del af dig som aldrig forgår, som altid skinner uanset hvad livet byder dig.

I min have er der ikke noget bestemt du skal. Vi starter hver seance med en kort snak, hvor vi sammen tuner os ind på, hvad du har brug for lige denne dag, og vi afslutter dagen med en kort snak. Måske skal du ligge på et tæppe og følge skyerne, måske skal du lave yoga sammen med mig i haven, måske skal vi meditere, måske skal du klippe roser, måske skal luge et bed, slå græsset, tænde op vildmarkskarret , tage dig et havbad , grave noget af haven, gå på bare tæer på den varme eller kølige jord og mærke din krop, dit sind og begynde at heale indefra. Der er opgaver i haven på alle årstider. Om efteråret bære vi tang op fra stranden til køkkenhaven, drivhuset skal tømmes. Om vinteren drikker vi måske varm kakao lavet på bål og tilbereder et par pandekager, tagrender skal tømmes for skidt, fuglene have mad. Om sommeren skal krukkerne vandes, ukrudtet holdes i ave, der skal luges mellem stenene og mest af alt hviles på hængesofaen med udsigt over vandet.

Det er ikke hvad du når, der er vigtigt. Men at du lærer at være mindfull med det, du laver. Dvs. være tilstede i nuet, komme ud af hovedet og lade tankerne falde til ro. Jeg vil guide dig og vejlede dig i det omfang du har brug for. Det er stress reducerende at komme ud i naturen og naturterapien hos mig kan blive dit vendepunkt til at komme mere i balance. Hvad enten du er stressramt, alvorlig syg eller blot ønsker at få mere natur ind i dit liv.

Naturterapien er individuelt tilrettelagt. Vi mødes i min klinik eller til en indledende online eller fysisk samtale på 1½ time. Derefter tilrettelægger vi et forløb, hvor du kommer her 1 x om ugen i 5 uger. Så mødes vi igen til en afsluttende samtale, hvor vi evaluerer forløbet og taler om, hvordan du kan bringe det, du har erfaret, med videre ind i dit liv. Naturterapien er mellem 2-5 timer pr gang. Det aftales individuelt ift. hvad dit behov og dit helbred tillader. Jeg tilbyder en gratis opfølgnings samtale efter 6- 8 uger .

Jeg er i haven sammen med dig, men laver ” mine egne ting,” imens du arbejder med den opgave, du har valgt den pågældende dag. Vi holder pauser sammen og spiser frokost sammen, hvis du ønsker det. Jeg vil hver gang introducere mindfulness ind i dit arbejde og ophold i haven. Du skal medbringe praktisk tøj og fodtøj efter vejret, håndkæde hvis du vil havbade og egen frokost, med mindre du vil tilkøbe en frokost i pakken.

Hvis du kommer langvejs fra og gerne vil have et naturterapi ophold kan vi komprimere forløbet, og du kan evt. booke dig ind på det nærliggende hotel eller bed and breakfast, og vi kan lave et forløb på 2-5 dage.

Pris: 10.000 kr. for indledende og afsluttende samtale og 5 x naturterapi og 1 gratis opfølgnings samtale efter 2 måneder

NYHEDSMAIL
DPF-LOGO
Tilmeld dig nyhedsmail og modtag en GRATIS lyd meditation
TAK
for din interesse
Som lovet, er en lyd-meditation er sendt til din mailadresse.
NYHEDSMAIL